Balcanii în secolul XX
O istorie postimperiala
Descriere
Descriere
Secole la rând, spațiul balcanic s-a aflat sub ocupația și influența imperiilor. Acum un veac însă, și Imperiul Otoman, și Imperiul Austro-Ungar, și Imperiul Rus s-au prăbușit, iar odată cu ele și sistemul imperial, dând naștere statelor naționale, cu alte aspirații și viziuni politice, militare, sociale, etnice și religioase.
Balcanii sunt un spațiu definit prin realități etnice și religioase extrem de complexe, realități create și menținute de imperii timp de secole prin structuri care păreau abolite odată cu sfârșitul Primul Război Mondial.
Noile state naționale apărute pe ruinele vechilor imperii au încercat, toate, să se legitimeze prin ruptura radicală de trecutul imperial.
Cât de radicală a fost însă cu adevărat această despărțire de trecut? Și cât de radicală a fost ruptura statelor comuniste de politicile etnice, culturale, economice și sociale ale statelor naționale dinainte de 1945? Oare decalajele de dezvoltare dintre statele balcanice sau dintre regiunile acestora pot fi puse și pe seama istoriei din vremea imperiilor, și dacă da, în ce măsură? Putem vorbi astăzi despre o epocă postimperială a Balcanilor, în care moștenirea trecutului a fost cu totul ștearsă și dată uitării?
La aceste întrebări – și la altele – răspunde într-un adevărat tur de forță istoricul Oliver Jens Schmitt, unul dintre cei mai reputați cercetători ai sud-estului european, examinând spațiul balcanic dintr-o nouă perspectivă, aproape deloc abordată până în prezent, într-o analiză în care România ocupă un spațiu larg.
„Toate statele balcanice au apărut din cel puțin un imperiu, ba unele s-au născut din două sau chiar mai multe imperii. Iugoslavia a fost construită în 1918 din zonele posthabsburgice și postotomane în jurul unui stat de bază sârb care, la rândul său, și-a câștigat suveranitatea faţă de Imperiul Otoman în 1878. De asemenea, România a fost construită în jurul unui spaţiu central suveran față de Imperiul Otoman începând cu 1878, prin unificarea unor foste provincii otomane, austro-ungare și ruse. Conflictul tradițiilor și structurilor postimperiale din interiorul acestor state succesoare compozite ține de cele mai importante teme ale unei istorii balcanice a secolului XX.” — OLIVER JENS SCHMITT
Alte titluri de Oliver Jens Schmitt:
România în 100 de ani , Humanitas , colecţia Istorie. Humanitas
Biserica de stat, sau Biserica în stat? , Humanitas , colecţia Istorie. Humanitas
Skanderbeg , Polirom , colecţia Historia
România interbelică , Polirom
Alte titluri de Irina Manea:
Revenirea lumii lui Marco Polo , Humanitas , colecţia Istorie contemporană
Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul , Humanitas , colecţia Istorie contemporană
Geografia timpului , Humanitas , colecţia Humanitas | Ştiinţă
Cele 999 de la Auschwitz , Humanitas , colecţia Istorie. Humanitas
Identitate , Humanitas
Alte titluri de Andrei Pogăciaș:
Și apoi s-a dezlănțuit iadul , Corint , colecţia Corint Istorie
Iliada , Humanitas , colecţia Humanitas Junior
Agent dublu în Războiul Rece. Autobiografia lui Oleg Gordievski , Corint , colecţia Corint Istorie
Imperiul-satelit , Humanitas , colecţia Istorie. Humanitas
Valul negru , Humanitas , colecţia Istorie. Humanitas
Omul muzical , Nemira , colecţia Orion
Mierea leului , Nemira , colecţia Babel
Odiseea , Humanitas , colecţia Humanitas Junior
Hitler , Polirom , colecţia Historia
Vezi mai mult
Opiniile cititorilor
Fii primul care lasă un review!
Contribuția ta este extrem de valoroasă! Ajută-ne să construim cea mai LIT comunitate de cititori din România.
Ai deja cont? Conectează-te aici.