Tezaurul României de la Moscova
Descriere
Descriere
În timpul Primului Rǎzboi Mondial autoritǎţile române au decis evacuarea tezaurului Bǎncii Naţionale a României şi a altor valori în Rusia (stat aliat), care şi-a asumat rǎspunderea „în ce priveşte securitatea transportului, securitatea depozitǎrii, precum şi a înapoierii în România”. S-au efectuat douǎ transporturi: primul în decembrie 1916 cu un tren de 17 vagoane, iar al doilea în iulie 1917 cu un tren având 24 de vagoane.
În ianuarie 1918, V.I. Lenin, conducǎtorul revoluţiei bolşevice, a declarat: „Tezaurul României, aflat în pǎstrare la Moscova, se declarǎ intangibil pentru oligarhia românǎ, Puterea sovieticǎ îşi asumǎ rǎspunderea de a pǎstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului român”.
Uniunea Sovieticǎ a înapoiat unele pǎrţi din aceste valori în 1935 şi 1956, dar nu a acceptat o discuţie privind restituirea Tezaurului cǎtre statul român.
În 2003, printr-o Declaraţie comunǎ a miniştrilor de Externe ai României şi Federaţiei Ruse s-a decis constituirea unei Comisii Comune care sǎ analizeze problemele existente în relaţiile româno-ruse, inclusiv problema Tezaurului românesc transportat la Moscova în timpul Primului Rǎzboi Mondial.
Alte titluri de Ioan Scurtu:
Ferdinand I. Personalitățile Marii Uniri din 1918 , Enciclopedică
Martor la impunerea, evoluția și prăbușirea regimului socialist totalitar din România (1957-1989) , Junimea , colecţia Historia magistra vitae
Vezi mai mult
Opiniile cititorilor
Fii primul care lasă un review!
Contribuția ta este extrem de valoroasă! Ajută-ne să construim cea mai LIT comunitate de cititori din România.
Ai deja cont? Conectează-te aici.